J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Kustánszeg Község Önkormányzat Képviselő-testület

2016. december 16. napján megtartott

Közmeghallgatásról.

JEGYZŐKÖNYV

Készült Kustánszeg Község Önkormányzata 2016. 12. 16-i közmeghallgatásáról.

Jelen vannak: Bécs Tiborné polgármester, Gyenese Norbert, Salamon Viktória, Farkas Balázs, Boronyák Gyula képviselők és Fazekas István jegyző.

A lakosság köréből: 33 fő

 

Bécs Tiborné polgármester köszöntötte a megjelenteket és a 2016. évi munkáról számolt be és a 2017. évi terveket ismertette:

BESZÁMOLÓ 2016. ÉVI MUNKÁRÓL

 

 1. 1. Iskola épület

Az iskola épületét visszakapta az önkormányzat. A hivatalos átadás-átvétel megtörtént. A hasznosításáról gondoskodunk. Az ingatlant szeretnénk bérbe adni. Folyamatban van az ingatlan bérlésének hirdetése a jófogás.hu, Zalai Hírlap.

Zalai Waldorf Egyesület Waldorf iskola alapítását tervezi, melyhez iskolaépületet szeretnének bérelni, ezért bennünket kerestek meg, egyelőre telefonon. Az egyesület egyeztet, és a későbbiekben személyesen egyeztetnek  velünk.

 

 1. 2. Óvoda

A Nyitnikék óvoda vezető óvónője Pintér Gyuláné.

Az óvodába jelenleg 35 gyermek jár, ebből 12 kustánszegi gyermek.

Kis,- középső csoport: 17 gyerek, ebből 6 kustánszegi

Középső,- nagycsoport: 18 gyerek, ebből 6 kustánszegi

Az idei évben nyugdíjba ment: Geráth Györgyné és Pulger Istvánné.

Új alkalmazottak: Varga Judit óvoda pedagógus és Horváth Valéria – dada.

 

3.   Pályázatok

 • Háziorvosi rendelő Becsvölgye – Kustánszeg Községek közös tulajdonát képező becsvölgyei telephelyű ingatlan felújítása, 100 %-os támogatási intenzitású. A forrásból megvalósítható az épület hőszigetelése, tetőhéjazat és nyílászáró cseréje, akadálymentesítése, vizesblokkok átalakítása, belső burkolatok felújítása, festése és eszközbeszerzése. Összesen bruttó 17.941.674 Ft-ra pályáztunk a becsvölgyei önkormányzattal.  Még nincs elbírálva.

 

 • A Becsvölgyei Nyitnikék Óvoda felújítására is pályázatot nyújtottunk be Becsvölgyével közösen. A pályázat szintén 100 %-os támogatottságú. A pályázatban megvalósítható a hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, tetőhéjazat cseréje, akadálymentesítés, vízesblokkok felújítása, villamos hálózat vezetékelése, lámpatestek és szerelvények cseréje, belső hideg és melegburkolatok felújítása, parkoló kialakítása, eszközállomány bővítése, udvari játékok felújítása, cseréje, bútorzat cseréje. A pályázott összeg bruttó 36.600.000 Ft. Még nincs elbírálva.
 • Fogorvosi rendelő csonkahegyháti székhelyű épület felújítására is pályázat lett beadva, mi is hozzájáruló nyilatkozatot adtunk.

 

 • Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések pályázat, melyből a Jókai út martaszfaltos részét és mellékutcája a Bakos Józsefék felé, Dessewffy út 2 szakaszát Szirkovics László és Bársony Sándorék utcáját terveztük felújítani. Sajnos, ez a pályázat nem nyert. Ez a pályázat 75%-os támogatottságú lett volna, melyhez 25% önerőt kellett volna biztosítanunk.

 

 

 • Önkormányzatok Rendkívüli Támogatására pályáztunk, 1.480.000 Ft-ot nyertünk el. Ebből a pénzösszegből támogattuk augusztusban az óvodás, általános,- és középiskolás gyermekeket fejenként 5.000 Ft-tal, így enyhítve a tanévkezdési kiadásokat, valamint azokat a családokat 10 000 Ft-tal, ahol 0 éves kortól egészen felsőoktatásban részesülő gyermek van, ők karácsonyra kapták meg, 51 család részesült. A fennmaradó részéből pedig a téli fűtési költségek enyhítése érdekében az arra rászorulókat támogattuk 20.000 Ft-al.
 • Adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatása, melyből a Kossuth út vége, Kustán Gáborék fele, a Táncsics út egész hossza, a Dózsa utcán a Bársony Sándorék felé vezető szakaszt, és a Jókai út végét Varga Gyuláné felé szeretnénk felújítani. A pályázat sikeres volt.9.523.360 Ft-ot nyert el a település. Az időjárástól függően, márciustól elkezdődhet a aszfaltozás.

 

 • Települési Önkormányzatok Rendkívüli Támogatása, mely a régi ÖNHIKI. A pályázat keretében 3.738.000 Ft-ra pályázatunk, ebből szeretnénk fedezni az óvodának már kifizetett nyugdíjba vonulás és jubileumi jutalmak miatti összeget, mely 2.090 000 Ft. volt, 2 fő részére. A hivatal működtetését és a magassági alappont pótlását is. Az elbírálás megtörtént, kaptunk 2.520.000 Ft-ot., plusz 540.000 Ft-ot., az összesen 3.060.000 Ft. Az óvodánál általános, köznevelési és szociális feladataihoz kapcsolódó támogatások elszámolásából adódó visszafizetési kötelezettség keletkezett, melynek összege 2.951.120 Ft, ebből 60% Becsvölgye, a 40% bennünket terhel, amely 1.180.448 Ft., amit Becsvölgyének át kell adnunk.

 

 

 • Nemzeti Szabadidőpark kiépítésére is pályázott az önkormányzat. Jelenleg még nem született döntés. Pozitív elbírálás esetén az IKSZT udvarán kerülne kiépítésre egy több kültéri edzőgépből álló park.

 

 • Szociális célú tüzelőanyag juttatás: tűzifa beszerzésére 693.420 Ft. támogatást kaptunk, amelyből 39 m3 fát tudtunk vásárolni, melyből 19 háztartást támogattunk, 2 m3-el, az egyedül élő nyugdíjasokat.

 

 

 • Bursa Hungarica Felsőoktatási pályázat: melyen idén is részt veszünk. 2016-ben 3 fiatal pályázott a településről, akik el is nyerték a támogatást. A fiatalokat 10 hónapon keresztül, havonta 5000 ft-tal támogatja az önkormányzat.

 

 • Magyarországon található I. Világháborús hadisírok és emlékművek felújítása is pályázatot nyújtottunk be. Az elnyerhető pénzösszeg: 2 000 000 FT, melyből a Kossuth utcán lévő (bolt mellett) világháborús emlékművet, elöl a környezetét, szeretnénk felújítani, valamint a templomdombon lévő emlékköveket, és újra cserélni a rajta álló 13 db névtáblát.

 

 

 • Szünidei gyermekétkeztetés: a Hátrányos és Halmozottan Hátrányos gyerekek részére a tanítási szünidő ideje alatt napi egyszeri melegételt biztosít az önkormányzat teljes állami támogatással. Az idei év nyarától igényelhettük részükre az ételt, az Atroplusz Közétkeztetési és Szolgáltató Kft-vel kötöttünk szerződést. A szülők kiadásait csökkentve, az önkormányzat a gyermekek részére megvásárolta az éthordó-garnitúrákat. A programban 16 gyermek vesz részt, ebből 13 Halmozottan hátrányos és 3 hátrányos helyzetű gyermek. Az erre a célra kapott állami támogatás másra nem költhető.
 • Szociális segélyre az állami támogatás 4.295.313 Ft. volt. Ebből az összegből finanszíroztuk a lakhatással kapcsolatos és a rendkívüli települési támogatásokat.

 

 

4.   Elvégzett munkák:

 

 • Parasza – Dessewffy út 2 szakaszának felújítása/javítása zúzott kővel, bazalttal
 • Alsófalusi buszváró felújítása
 • Iskola épületének átvétele
 • Új virágládák és utcatáblákba virágedények kihelyezése
 • Az alsófalusi buszmegálló mögötti terület megvásárlása, melynek egy részét ajándékba kapta az önkormányzat (Geráth Györgytől), amit ezúton is köszönünk neki. Megvásároltunk a templom dombon még egy területet.

 1. 5. Programok

 

 • február 13. Farsang
 • február 20. A Hold és meghódítása csillagászat
 • március 13. Borverseny
 • március 14. Március 15-i Nemzeti Ünnep Fáklyás felvonulás
 • március 26. Húsvéti játszóház
 • április 09. Vegyszermentes biokertészet
 • április 30. Vagyonvédelmi és áldozatvédelmi
 • május 1. Disznótoros Majális
 • május 13. Idősek napja
 • május 29. Gyereknap
 • július 16-17. Falukirándulás Esztergom, Visegrád, Szentendre, Tata, Dobogókő
 • augusztus 12-13. XX. Kustánszegi Falunapok
 • szeptember 17. Szüreti felvonulás
 • december 4. Mikulás ünnepély
 • december 3. Mikulás játszóház
 • december 17. Karácsonyvárás

 

 

 

 1. 5. Háziorvosi változás

2015. január 26-án dr. Hansel Hedvig benyújtotta a felmondását. Praxisát eladni nem tudta, így az becsvölgye – Kustánszeg községek önkormányzatainak feladata lett a háziorvos keresése. 2015. augusztus 1. – 2016. január 31-ig. Dr. Hancharyk Pavlo praktizált helyettesítő háziorvosként. További egyeztetések után a helyettes háziorvosi állást dr. Literáti – Nagy Ferenc, Csonkahegyhát háziorvosa látja el addig, amíg nem találunk egy állandó háziorvost. Dr Muszil Zoltán egyeztetések sora után elfogadta, majd a szerződés aláírása napján, az ÁNTSZ épülete előtt visszavonta döntését. Jelenleg dr. Varga Ildikó elfogadta, aki 2017. február 1.-vel munkába áll a körzetünkben.

 

 

 

7. Közmunkaprogram

 

Községünk az idei évben is sikeresen pályázhatott közfoglalkoztatásra, mely során

4 fő 2015. november –február 29-ig,

1 fő 2015. december hónaptól február 29-ig.

6 fő márciustól 2017. február 28-ig.

Márkus Kitti jelenleg márciustól 2017. február 28-ig alkalmazásban van az

Önkormányzatnál Kulturális közfoglalkoztatottként, melyet 100 %-ban a

Nemzeti Művelődési Intézet finanszíroz. A foglalkoztatás keretén belül támogatták az önkormányzatot tisztítószerrel, írószerrel és védőitallal.

 

 1. Közérdekű változások

 

 • 2017. januártól változik a lakossági hulladék elszállítása. Az eddigi kétheti gyakoriság, heti rendszerességgel szállítja majd a Zaladepo. Továbbá a szelektív hulladékot szintén január 1.-től havonta fogja szállítani, mind a papír és műanyag, mind a fém hulladékot egy

napon. Jelenleg még folyamatban van az időpont fixálása.

 

 • Szeretném felhívni a figyelmüket az eb-tartás szabályaira, amit a napokban mindenki megkapott, melyet kérem, hogy tartsanak be.

 

 

 

 

/1/Kutyát megkötve, vagy zártan kell tartani és a lakóház bejáratán, vagy kerítés kapuján jól látható helyen a harapós kutyára utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

 

/2/ A veszélyes és veszélyesnek minősített eb  tartása engedélyhez kötött.

 

/3/ Kutyát utcán, parkban csak pórázon, szájkosárral is ellátva kell vezetni.

 

/4/,Élelmiszer és vendéglátó üzletekbe, boltokba, szórakozó helyekre, egészségügyi intézményekbe kutyát még pórázon sem szabad vinni.

 

/5/ Az eb tulajdonosa, vagy az eb felügyeletével megbízott és arra alkalmas személy ügyelni köteles arra, hogy a gyalogjárdát, parkokat, köztereket be ne szennyezze, a parkosított területeket ne rongálja a kutya.

Az eb által e területeken keletkezett szennyeződés azonnali eltávolításáról a kutya tulajdonosa, illetőleg az eb felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni.

 

/6/ Az eb tulajdonosa a kutyát saját , bérelt területén zárt udvarban úgy köteles tartani, hogy a lakótársak és a szomszédok nyugalmát ne zavarja, testi épségét és egészségét ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon.

 

/7/ A község belterületén a kutya felügyelet nélkül nem bocsátható utcára.

 

/8/ A tulajdonos köteles a kutyát 3 hónapos kor betöltése után évente veszettség ellen beoltani.

 

/9/ Eb tenyészetet –három vagy annál több kutyából állót – létrehozni csak külterületen és a szomszédok előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet.

 

/10/ A tulajdonos 2013. január 1-től köteles a kutyát azonosító mikrochippel ellátni.

 

 • Továbbá szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy a tóparton és a községünk területén tilos bármilyen hulladék elhelyezése.

 

 

9.  2017. évi tervek

Továbbra is fontosnak tartom a jelenlegi forma fenntartását. Megítélésem szerint minőségileg is megfelelő és pénzügyileg is takarékosabb gazdálkodás folytatása lendíti előre a településünket.

 

 

 

A feladatok:

Az alsófalusi buszmegálló mögötti területen busz és személyautó parkoló kialakítása, park létrehozása. Templom dombon egy kilátó kialakítása. Reméljük, lesz pályázati lehetőségünk a megvalósítására

Ivóvíz ellátás, családsegítő szolgálat, közvilágítás, gyermekjóléti szolgálat, szociális étkeztetés, hivatali feladat, falugondnoki ellátás, óvoda, házi gondozás, támogatás biztosítása pl. temetési segély.

 

Azt, hogy milyen feladatot tudunk megvalósítani állami támogatásokon, múlik, amennyiben a fedezet biztosított lesz rá.

– belterületi utak felújítása

– belvíz elvezetés

– a szennyvíz hálózat kiépítése, amelyet kiemelten kezelünk, azon múlik, hogy erre milyen pályázati lehetősége lesz a településeknek, mivel saját forrásból ezt a község megvalósítani nem tudja.

 

Terveink szerint a továbbiakban is szeretnénk minden olyan rendezvényt és programot megvalósítani, amelyeket az idei évben is, valamint színesíteni ezeket a lakosság igényeihez igazodva. Ezeknek, a céloknak a megvalósítására számítunk a Társadalmi Szervezetek, valamint az Önkéntes aktivisták közreműködésére. Természetesen a célok megvalósításában számítunk a lakosság közreműködésére, kérjük, hogy mindenki lehetőségéhez mérten támogasson bennünket.

 

2017. évben is tervezzük a Kultúrház és a Hivatali parkoló kialakítását az Önkormányzat épülete előtt.

 

Folyamatos tervezzük a buszvárók cseréjét.

Fenntartani a rászorulók számára mindenféle szociális támogatást, melyek az elmúlt években is segítséget nyújtottak.

A fejlesztések mellett gondot fordítunk a működtetett ellátások minőségének javítására. (falugondnoki szolgálat, közművelődés)

 

 

Szeretném mindenkinek a munkáját megköszönni.

 

Végezetül a következő ünnepekre kívánok mindenkinek meghitt, boldog Karácsonyt és eredményekben gazdag boldog újévet!

 

Szeretném átadni a szót a lakosságnak, várjuk a kérdéseket.

 

 

 

Kovács Béla László: A közútkezelők lemarták a padkákat, kinek a dolga a helyreállítás?

 

Bécs Tiborné: A közút megígérte, hogy több lépcsőben elvégzik. Folyamatos levelezésben állunk velük, sajnos még nem álltak neki a kivitelezésnek.

 

A jelenlévők között többen is jelezték az utcákon kóborló kutyák problémáját.

Fazekas István – jegyző elmondta, hogy ez a gazdák felelőtlensége, és arra kérte a jelenelevőket, hogy ha ilyen elszabadult ebet látnak, fotózzák le, a gazda beazonosításához, valamint a további intézkedésekhez. Továbbá tájékoztatta a jelenlevőket is a Tó-parton történ építési hulladék lerakásának tilalmáról. Elmondta, hogy a háztartásonként 1 m3 építési hulladék ingyenesen elhelyezhető, Zalaegerszegen 2 helyen is. Pontos címről és nyitva  tartásról a továbbiakban tájékoztatja az önkormányzat a lakosságot.

 

 

Észrevétel érkezett a vízelvezető árkok eltömörödéséről, a Béke útra felhordott sár problémájáról, melynek megoldására a lakosság köréből megjelentek javasolták a bírságolást. Továbbá a temető előtti parkoló területéről, mely mérete miatt a temetések alkalmával, az ott parkolók folyamatos kellemetlenséget és munkát okoznak a Béke úton lakóknak. Többen javasolták a temető melletti szántó önkormányzati megvásárlását, a parkoló bővítésére.

 

Kustán Sándor jelezte, hogy a temetőben kevés az ülőhely.

Bécs Tiborné – polgármester ígéretet tett a padok bővítésére.

 

Bécs Tiborné – polgármester kérte a megjelenteket, hogy részvételükkel támogassák a

Kustánszegi Egyesület sportcsapatát a mérkőzések alkalmain.

Fazekas István- jegyző elmondta, hogy az önkormányzat célja az egyesület létrehozásával az,

hogy esélyt adjon a fiataloknak helyben történő futballozáshoz.

 

Kemendi Miklós Ignác jelezte, hogy az IKSZT ajtajáról eltűnt a nyitva tartás kiírás.

Bécs Tiborné – polgármester javasolta, hogy az önkormányzathoz intézett kérdéseit, – melyet levélben és a közösségi oldalon is feltett- tegye fel személyesen az önkormányzati hivatalban.

 

Fazekas István – jegyző néhány kérdést felsorolt, melyet Kemendi úr intézett hozzá és a település vezetőségéhez. Elmondta, hogy a folyamatosan érkező kérdések mennyiségéhez mérten, további 2 ügyintézőre lenne szükség, hogy ezeket megválaszolja, valamint elmondta, hogy az általuk írt válaszokat nem fogadja el.

 

Bécs Tiborné – polgármester jelezte, hogy minden lehetséges helyen feljelentette az önkormányzatot Kemendi Miklós Ignác, mert nem felelnek meg neki az általunk adott válaszok. A minket megkeresett hivatalhoz is eljuttattuk ezen válaszokat, melyre válaszul azt kaptuk, hogy a kérdésekre tett válaszok megfelelőek.

 

Boronyák Gyula – képviselő elmondta, hogy a Kemendi úr által kezelt közösségi oldal teljes mértékben a falu rossz hírnevét kelti, illetve kellemetlen jelzővel illette a helyi lakosságot is.

Javasolta a vita lezárását, mivel a hivatal működésével az ellenőrzések során mindent

rendben találtak.

 

Kustán Sándor: A sportöltöző felújítására van lehetőség?

Bécs Tiborné: Ki lett festve, zuhanycsövek lettek cserélve, fűtés is rendben van. A villamosenergiával kérdésre kitérve, fel vettük a kapcsolatot a szolgáltatóval, folyamatban van az ügy. Januárban Márkus Gyula – helyi vállalkozó fogja kivitelezni.

 

Boronyák Gyula – képviselő elmondta, hogy a sportöltözőnél eltűnt a tűzifa.

 

Csóbor Kata – helyi lakos, javasolta, hogy vegye fel a kapcsolatot a testület rendőrség főkapitányával, kérje a közrend és közbiztonság fokozását, ugyan is a településen  megnövekedett a szabálysértések száma.

 

Kustán Sándor javasolta a kamerarendszer kiépítését, a járdák felújításának fontosságáról is szót ejtett, valamint az önkormányzati tulajdonú, 2 ha nagyságú terület bérbe adásáról, a kihasználatlanság miatt.

 

Bécs Tiborné – polgármester elmondta, hogy pályázati úton kivitelezhető csak a kamerarendszer kiépítése, de az idei évben nem volt kiírva. Az előzőekben felvette a kapcsolatot ez ügyben egy kivitelezővel, aki árajánlatot adott, több millió forintba kerülne.

A 2 ha nagyságú területre az önkormányzat földalapú támogatást nyújtott be.

 

 

Több kérdés és hozzászólás nem volt. Bécs Tiborné polgármester megköszönte a

megjelenést és közmeghallgatást bezárta.

 

 

 

Kmf.

Bécs Tiborné                                        Fazekas István

polgármester                                             jegyző